Doğamız gereği sorguladığımız alanlarımız var elbette. Bunlardan biri de kimliğimiz. Hayatımız boyunca kendimizi tanıma yolculuğumuzda kimlik arayışımız devam ediyor. Biraz farkındalıkla tanıma yolculuğumuzu kendimize çevirdiğimiz zamanlarımız olmuştur muhakkak.
Tanıma eylemi kolay gibi görünse de bu kendimizi tanıma eylemi haline geldiğinde işler zorlaşıyor. Bu yolculukta kimimiz travmalarına saklanıyor, travmaları yok ederse kendini bulacağına inanıyor; kimimiz kendinden emin her durumda her ortamda kendini çok iyi tanıdığını düşünüyor; kimimiz hala arayış içerisinde… Bu yazıda kendini tanıma alanına farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı seçtim. Kendini tanıma, kişisel özelliklerimizi bilmek midir yoksa değerlerimizi farketmek midir?
Sevgili okur, koçluk seanslarının birçoğu yaşam çarkı aracının ardından değerler çalışması ile devam eder. Kişilik özellikleri çalışmaları, değerleri farketmenin ardından gelen çoğunlukla da çokta önemsenmeyen bir durumdur. Peki neden değerlerimiz daha önemlidir sizce? Kişilik özelliklerimiz, duruma, olaya, kişiye, zamana ve birçok faktöre göre değişebilir hatta zamanla da değişebilir. Bugün sevdiğimizi yarın sevmeyebiliriz. Buradan yola çıkarak “değerlerimiz değişikliğe uğramaz mı peki?” dediğinizi duyar gibiyim. Elbette uğrar ancak değerler, gerçek bir değişim gerektirir. Şimdi size birkaç soru soracağım izninizle, üzerinde biraz düşünmenizi istiyorum:
*Hayatınızdaki en önemli değişikliği bir düşünün, bu değişikliğe neden olan değeriniz neydi?
*En çok sinirlendiğiniz anlara bir bakış atın, sizi bu denli sinirlendiren neden, hangi değerinizi zedeliyordu?
*Sizi en mutlu eden o kişi, hangi değerinizi yücelttiği için mutluluk veriyor size?
*Aile mi, Arkadaşlık mı? Başarı mı, Liderlik mi? Özgürlük mü Sevgi mi? Güç mü Yardımseverlik mi?
*Konfor alanınızdan çıkmanızı hangi değeriniz engelliyor ya da hangi değeriniz sizi eyleme geçiriyor?
Kendinizi tanıma ile ilgili değerlerinizi farketme çalışmalarını muhakkak yapmanızı öneririm. Kendinizi tanıma ile ilgili en iyi yöntemlerden biri de kendini çevrene sormaktır.
*Aile bireylerinden üç kişiye sizin hakkınızdaki üç olumsuz özelliği sorabilirsiniz.
*Arkadaşlarınızdan üç kişiye sizin hakkınızdaki üç olumsuz özelliği sorabilirsiniz.
*Son olarak aldığınız cevaplarla siz de kendiniz hakkındaki üç olumsuz özelliği yazabilirsiniz.
Burada aldığınız cevaplar, öncelikle göremediniz ya da farketmek istemediğiniz özelliklerinizi size apacık sunacaktır. Ayrıca aldığınız cevapların sizi nasıl etkilediği, alanızın açıklığını hatta ego durumunuzu tartmanıza bile fayda sağlayacaktır.
Kendinizi tanıma ile ilgili son yöntem ve etkili bir yöntem olan Johari Penceresi aracını da kullanmanızı tavsiye ederim.
Yolculuğunuzdaki Yol Arkadaşınız Kim?
Sevgili okur, şunu özellikle yazmak isterim ki açık alanınız ne kadar çok ise iletişiminiz de o kadar güçlüdür ve hayatınız da bir o kadar kolaylık, neşe ve ihtişam barındırır.
Kendinizi tanıma yolculuğuna hazırsanız ANC Akademi olarak yanınızdayız…
Azime DURSUN